UIT(spelregelboekje)GELICHT

Nieuw item: UIT(spelregelboekje)GELICHT

Met enige regelmaat zal er een vraag met betrekking tot de spelregels op de site geplaatst worden.
Als je denkt het antwoord te weten, mag je deze als reactie plaatsen (Reactie toevoegen).
Na een paar dagen zal het juiste antwoord op de vraag gegeven worden.

 

Hoe fluit je? Geef het goede antwoord.

Spelers #1 en #2 van team B zetten een blok. Aanvaller team A smasht niet, maar speelt de bal hoog over het blok heen in de hoek van veld B. Speler #1 komt bij het neerkomen met de voorvoet onder het net door in de speelhelft (en raakt het speelveld) van de tegenstander.

A.     Opslag team B en punt.

B.     Opslag team A en punt.

 

Antwoord ‘Uitgelicht’

ScheidsrechteR. 

Uit de verschillende reacties blijkt maar weer, dat het moeilijk is een situatie juist te beschrijven, te lezen en te interpreteren. Er staat namelijk niet dat de bal achter in het veld B het speelveld raakt (op de grond komt). In dat geval heeft Peter natuurlijk helemaal gelijk.

Als de bal niet bij deze actie op de grond valt, krijg je een andere situatie. Volgens de nieuwe regel, kortgeleden nog gecheckt bij de Nevobo, staat het blokkeren op de plek waar de bal wordt gespeeld, gelijk aan een actie met de bal en maakt de blokkeerder de fout: punt en opslag team A.

Maar eergisteren stuurde de Nevobo de verenigingen de nieuwste ‘Uitleg en voorbeelden voetfout’ en daarin staat o.a.:

‘Een speler voert een blokactie uit. Bij de landing (in stabiele stand) draait hij zich om, om zich te verplaatsen. Bij de afzet komt hij met zijn voet(en) onder het net door in de speelhelft van de tegenstander (en raakt het speelveld). Hij hindert niemand. De bal is al in het achterveld.’ = niet fout.

Als ik het laatste zinnetje serieus neem, vind ik de blokkeerder in bovengenoemde situatie ook niet fout.

Voor mezelf heb ik besloten om (eerste klasse en lager) iets nadrukkelijker de bal te volgen, want dan zie ik geen (lichte) voetfout van de blokkeerder. 

Een reactie plaatsen