Kop of munt?

[4]  Wie is aanvoerder?

Als scheidsrechter stel je deze vraag nog wel eens aan de coach of het team. Bij de toss is dat duidelijk en als het goed is, is het spelersnummer op het wedstrijdformulier omcirkeld. Anders wordt het als de aanvoerder niet in de basisopstelling staat of tijdens de wedstrijd wordt gewisseld. En ik ben het niet eens met een coach die op de vraag van de scheids wie de (nieuwe) aanvoerder is, als reactie geeft: 'Eh, …., eh …. doe maar 5. Dat is niet belangrijk.' 

Niet iedereen is even geschikt als aanvoerder, want een goede aanvoerder doet meer dan aanwezig zijn bij de toss en het bedanken van de scheids na de wedstrijd. 
Als het spel dood is, mag alleen de aanvoerder in het veld zich wenden tot de scheidsrechter. 
Hij mag toestemming vragen om het net, de bal, etc. te controleren. Hij mag ook één keer per set de scheids vragen om de opstelling van het team te verifiëren. Handig als een team de opstellingskluts kwijt is!
Hij mag uitleg vragen over toepassing of interpretatie van de spelregels. En daarom is het ook handig een aanvoerder te hebben die zelf fluit of de spelregels kent.
De aanvoerder mag de time-outs en wissels aanvragen bij de scheids.
Als de aanvoerder wordt gewisseld, wijst hij (of de coach) een speler in het veld als (vervangende) aanvoerder aan. Die blijft (vervangende) aanvoerder totdat aanvoerder weer wordt gewisseld of tot het einde van de set. De libero mag niet aanvoerder zijn.

 

Een reactie plaatsen