Kop of munt? [35]

Techniek

Als een scheidsrechter fluit voor 'twee keer spelen van de bal', fluit hij op techniek en dat betreft dan een waarneming en geen spelregeltoepassing. En toch ook weer wel.

Als een bal 'tweemaal achter elkaar aangeraakt' wordt, is dat fout. Het gaat hier over achtereenvolgende aanrakingen tijdens dezelfde spelactie.
Maar bij het spelen van de 1e bal door het team mag de bal achtereenvolgens verschillende delen van het lichaam raken, mits deze contacten gedurende één actie plaatsvinden. We denken hierbij aan:
• service ontvangen.
• eerste pass na een aanval van de tegenstander.
• de bal die van het blok door de tegenstander komt.
• de bal die door het eigen blok gaat.

Het maakt in die gevallen niet uit of de bal bovenhands of onderhands wordt gespeeld. Maar een vastgehouden bal (te lang contact) blijft fout.

Verder is het de kunst – en oefening baart kunst – voor de scheidsrechter om, rekening houdend met het niveau waarop gespeeld wordt, altijd direct te fluiten bij het waarnemen van foutief tweemaal spelen. Hoe vaak denk je niet: 'Oei, dat was tweemaal spelen; te laat: doorspelen maar.' Dat betekent dan ook dat je er alert op moet zijn en als je ook maar denkt of het twee keer was, moet je al fluiten, want negen van de tien keer is dat dan ook het geval. Succes ermee!

Een reactie plaatsen