Wissel – time-out – wissel?
Bij een wedstrijd van Heren 1 vroeg de coach van de tegenpartij een time-out aan. Na ca 25 seconden floot de scheidsrechter en kwamen beide teams het veld in.
Voordat de scheidsrechter voor de opslag floot, vroeg de coach van de tegenpartij opnieuw een time-out aan. Dat zie je niet vaak gebeuren en ik was benieuwd naar de reactie van de scheidsrechter. Ze nam de juiste beslissing: ze gaf toestemming. Na ca 25 seconden floot zij opnieuw, de spelers kwamen het veld in en er werd gefloten voor de opslag. Twee time-outs achterelkaar zie je niet vaak, maar het kan in theorie nog veel gekker.
De volgende situatie is heel extreem en zal de teller en een onervaren scheidsrechter behoorlijk stressen. Achtereenvolgens, zonder dat het spel is hervat, worden de volgende spelonder- brekingen aangevraagd:
(Coach team) A vraagt time-out aan. Daarna vraagt (coach team) B een wissel. Vervolgens vraagt A een wissel. B vraagt dan een time-out aan, direct gevolgd door de tweede time-out. Tenslotte vraagt A nog een time-out aan en een wissel. De scheidsrechter staat alles toe …. behalve de laatste wissel!
Het spelregelboekje is duidelijk:
Per team mag opeenvolgend, zonder dat het spel tussentijds hervat behoeft te worden, één of twee time-outs en een spelerswissel aangevraagd worden.
Een team mag echter niet twee spelerswissels na elkaar aanvragen zonder dat het spel tussentijds is hervat. Twee of meer spelers mogen tijdens dezelfde spelonderbreking worden gewisseld.