Kop of munt? [32]

Draagbal

In het weekend zag ik – op televisie 😉 – bij de wedstrijd België – Polen een draagbal afgefloten en dat zie je op internationaal niveau niet vaak, want daar worden in het algemeen weinig draagballen gespeeld.

Maar bij wedstrijden in de lagere klassen zie je ze vaker, alleen worden ze niet altijd afgefloten. Ik kan me dat wel een beetje voorstellen. Want wanneer fluit je er nu echt voor als het spel niet zo geweldig is. Bij een bal die met beide handen omhoog wordt getild, of zover van achteren wordt gehaald dat de speler daarna omvalt, is het niet zo moeilijk. En een bal waar je bijna niet bij kunt en alleen nog met de vlakke hand raakt, is ook wel duidelijk. Lastiger wordt het wanneer de bal niet helemaal goed gespeeld wordt. Je hoort dan nog wel eens opmerkingen als: 'Dit is geen handbal!'. Toch blijft het lastig te beoordelen voor met name beginnende scheidsrechters. Het is dan ook een kwestie van ervaring.
Het spelregelboekje heeft het trouwens ook niet over 'draagbal', maar een 'vastgehouden bal' en zegt daarover verder ook niet veel meer dan: 'vastgehouden bal: een speler vangt en/of gooit de bal; de bal weerkaatst niet'. En bij het commentaar op een andere regel: 'Een vastgehouden bal (te lang contact) blijft fout.' 

Een reactie plaatsen