Kop of munt? [31]

Dubbelfout?

Vraag 1 van de spelregelquiz in het programmaboekje van zaterdag 30 november, leverde hier en daar discussie op, aangezien er bij sommigen twijfel was of het in de volgende situatie wel of niet dubbelfout was:

1. Je hebt niet gezien dat een geslagen bal (team A) door een speler van team B is aangeraakt. Spelers van beide teams juichen: team A voor touché, team B voor 'uit'.
Je fluit:
A. Dubbelfout.
B. Touché: punt en opslag team A.
C. Bal uit: punt en opslag team B.

De spelers van beide teams proberen je te beïnvloeden, maar de bal is uit en je hebt geen touché gezien. Het antwoord is dus C. Je geeft dubbelfout als je bijvoorbeeld niet ziet of een bal in of uit is, doordat een speler in het veld je het zicht ontneemt. Dit betreft een waarneming en iedereen zal dat dan ook (moeten) accepteren. Maar je geeft ook je dubbelfout volgens de spelregels:
* als twee spelers van beide teams tegelijk een netfout maken;
* als de serveerder opslaat voordat er gefloten is;
* als er bijvoorbeeld een bal van het naastgelegen veld het speelveld binnenrolt.
En verder kun je dubbelfout geven na een verkeerde spelregeltoepassing. Stel dat je vanuit een (oude) reflex een lichte aanraking aan de onderkant van het net affluit. Als je je dat direct daarna realiseert of als de aanvoerder van het benadeelde team je dat direct meldt, kun je – hoor je, vind ik – dubbelfout geven. 

Een reactie plaatsen