Kop of munt?

[3]  Begin van de wedstrijd

Het spreekt vanzelf dat je als scheidsrechter altijd de nethoogte controleert voordat er wordt ingeslagen. Een paar weken geleden dachten de eerste scheids en ik te kunnen zien dat het net bij Dames 2 op de juiste hoogte hing. Vlak voor het einde van het inslaan gaf de aanvoerster van AFC aan dat zij twijfelde aan de nethoogte. De meetlat werd gehaald en zij bleek gelijk te hebben, waarop zij duidelijk te kennen gaf dat zij het ons kwalijk nam. Wij moesten erkennen dat wij hier onzorgvuldig te werk waren gegaan. Zo word je weer eens met de neus op de feiten gedrukt en dit zal mij (voorlopig) niet weer overkomen!

De toss. De naam van deze nieuwe rubriek is 'Kop of munt?'. Dat klinkt heel herkenbaar en duidelijk, maar is misleidend. De werkelijkheid is namelijk anders.

Kort geleden hoorde ik nog een scheidsrechter bij de toss aan een aanvoerder vragen of hij 'kop of munt' wou. Een aantal jaren geleden was die vraag juist, maar tegenwoordig bepaalt de scheidsrechter het: hij geeft de aanvoerders kop of munt.

Tip: Gezien de uitdrukking 'kop of munt', kun je het gemakkelijkst de aanvoerder links 'kop' geven en de aanvoerder rechts 'munt'. Dan gooi je de munt op en de winnaar van de toss heeft de keuze. Hij kan kiezen voor het recht van opslag of ontvangst van opslag (dan laat je de andere partij beginnen met de opslag) of een speelhelft. Het team dat de toss verliest, krijgt de overblijvende keuze.

Een reactie plaatsen