Kop of munt? [29]

Hulpscheidsrechters

Dit is de eerste keer dat ik het woord 'hulpscheidsrechter' schrijf en lees, en je zult het ook niet tegenkomen in het spelregelboekje of de Leidraad Arbitrage.

Bij Promotieklasse heb je naast de 1e een 2e scheidsrechter en twee of meer lijnrechters. Maar op lager niveau moet de 1e scheidsrechter het alleen doen en het kan dan verleidelijk zijn hulptroepen in te schakelen. Ik denk hierbij aan de teller en de coaches. Dat zag ik kort geleden weer en ik moet toegeven dat ik mij daar ook een keer schuldig aan heb gemaakt. Eén keer, maar ook nooit weer en daarom deze kop of munt.
Als je als 1e scheidsrechter de teller vraagt de lijn- en misschien ook wel netfouten aan zijn kant heel subtiel aan te geven, kan dat handig zijn, maar het kan ook helemaal verkeerd uitpakken. Want een teller die zijn taak serieus neemt, heeft daar meer dan genoeg aan (merkte ik onze laatste wedstrijd elders weer eens). Als je ook de lijnen het het net in de gaten moet houden, heb je grote kans fouten te maken met het tellen. Bovendien kan de teller ook verkeerd waarnemen en als de coach van de tegenpartij dat merkt, heb je de poppen aan het dansen. Uiteindelijk kun je als enige scheidsrechter niet alles altijd goed zien, maar dat wordt ook niet van je gevraagd: je fluit voor wat je ziet en niet voor wat je niet kunt zien. Zo eenvoudig is het. En heb je twijfels over een bal waarbij de coach heel sportief in eigen nadeel in, uit of touché aangeeft, neem je dat toch van zo'n hulpscheidsrechter over.
 

Een reactie plaatsen