Kop of munt? [26]

Opslag

De oude garde' was gewend dat de serveerder binnen vijf seconden moest opslaan en als hij zich 'ineens' bedacht, mocht hij een tweede keer opslaan.

Nu is dat niet meer het geval: de serveerder moet binnen acht seconden opslaan en heeft geen tweede kans als hij de bal opgooit, zich bedenkt omdat hij bijvoorbeeld even uit balans raakt en de bal op de grond laat vallen of weer opvangt. In dat geval fluit de scheidsrechter af: opslagfout, opslag andere kant.
Wel mag een opslag die vóór het fluitsignaal van de eerste scheidsrechter wordt uitgevoerd opnieuw worden uitgevoerd, nadat de scheidsrechter voor 'ongeldige opslag' heeft gefloten.

Kortgeleden zag ik bij een wedstrijd op redelijk hoog niveau (dus niet Heren 1) dat de sprongservice werd uitgevoerd. Je kunt met een goede sprongservice nog wel eens scoren, maar dan moet je wel vóór de achterlijn afzetten. Op het moment van slaan van de bal of van afzetten voor een sprongopslag mag de serveerder niet het speelveld inclusief de achterlijn raken. Maar hij mag ook niet de vloer buiten de opslagzone raken. Na het slaan van de bal mag hij in het speelveld of buiten de opslagzone stappen of neerkomen.
Voor opslagzone: zie tekening 1b speelruimte

Een reactie plaatsen