Kop of munt? [24]

Twee eerste scheidsrechters?

Als scheidsrechter kom je voor verrassingen te staan, maar scheidsrechters kunnen ook jou verrassen.

Ik haal mijn inspiratie niet alleen in sporthal Broekveld,  maar ook in andere sporthallen en soms krijg ik informatie van toeschouwers. Nog niet zo lang geleden speelde een meisjesteam in de hoofdklasse een uitwedstrijd.

Je zou denken dat wedstrijden op dat niveau worden gefloten door scheidsrechters die dat kunnen. Daar leek het echter niet op en nog verrassender was het dat er weliswaar twee jonge scheidsrechters  waren, maar dat zij niet als samenwerkend koppel, als eerste en tweede  scheidsrechter, floten.

De eerste set werd door – zeg maar – Anouk gefloten, terwijl – zeg maar – Brenda  in de buurt van Anouk op de grond ongeïnteresseerd toekeek. De tweede set beklom Brenda de scheidsrechtersstoel en nam Anouk haar rol over. De derde set was Anouk weer aan de beurt en de vierde set – je raadt het al-  was Brenda weer eerste scheids. Zoiets zou niet mogen gebeuren. Niet alleen geef je daar een slecht signaal mee af, maar je handelt ook niet volgens de regels. Er staat duidelijk: 'De eerste scheidsrechter leidt het spel van begin tot eind…. De tweede scheidsrechter vervult zijn taken staande buiten het speelveld nabij de paal tegenover de eerste scheidsrechter.'

Maar wat doe je daar aan? Je kunt niet verwachten dat een aanvoerster op die leeftijd al de moed heeft de scheidsrechters daar op aan te spreken. In dit geval ondernam de coach actie en zei tegen de  aanvoerster dat zij dit op het formulier moest zetten, hetgeen gebeurde.  De aanvoerster vond dat begrijpelijk heel vervelend,  maar de coach mag dat volgens de spelregels zelf niet doen. En naderhand vraag je je dan af, hoe zoiets verder wordt afgehandeld.

Een reactie plaatsen