Opstellingsfout
Als scheidsrechter leer je veel van de fouten die je andere scheidsrechters ziet maken, maar nog het meest van de fouten die je zelf maakt. Dat ondervond ik afgelopen zaterdag weer eens toen ik ten onrechte voor opstellingsfout floot. Heel vervelend, maar het gebeurde.
De donderdag ervoor (31 januari) was er op de scheidsrechtersbijeenkomst in Groningen ook ruime aandacht en tijd voor teamopstellingen en opstellingsfouten. Aan de hand van een power point presentatie werden verschillende opstellingen getoond en besproken. De meeste scheidsrechters en ook ik zagen welke opstellingen verkeerd waren, maar dat was niet zo moeilijk, want de (spelers) stonden in de volgorde 1 tot 6. Daar hoef je verder niet bij na te denken, want je ziet de juiste opstelling direct en ook als die fout is.
Maar in een gewone wedstrijd heb je bijvoorbeeld opslagvolgorde 12 – 9 – 34 – 26 – 140 en 27 en dan onthoud je de nummers niet zo goed en zie je een opstellingsfout minder gemakkelijk. Op zeker moment dacht ik dat de rechtsachterspeler vóór de rechtsvoorspeler stond die helemaal links stond. Ik had de nummers niet in mijn hoofd en ging toen de mist in. De voorspelers van dat team hadden net daarvoor besloten anders te gaan staan omdat het niet liep, maar ze stonden niet verkeerd. Ik zag wel dat ze anders stonden, maar had niet goed de nummers in m'n hoofd en floot ten onrechte. Foutje van de scheids: Weer van geleerd. Wees er echt van overtuigd dat het een opstellingsfout is, want anders ga je de mist in.
En ik herhaal nog maar eens wat ik al eerder schreef: 'Opstellingsfouten leer je zien door veel te fluiten en goed te kijken bij andere wedstrijden. Je kunt bovendien altijd een ervaren scheidsrechter vragen samen te kijken en daar op te letten.'