[12] Fluiten is een kunst!
Dit gaat natuurlijk niet over kunstfluiten, dwarsfluiten of wat voor instrumentfluiten dan ook; het gaat hier over volleybalfluiten. Maar welk fluiten je ook beoefent: bij elke vorm baart oefening kunst.
Als je denkt dat je het goed kunt als je het spelregelboekje een keer hebt doorgebladerd, heb je het mis. Maar je kunt ook niet verwachten volgens de regels te fluiten als je denkt dat je het na jarenlang fluiten wel weet en het spelregelboekje niet meer raadpleegt.
Een aspirant-scheidsrechter verzuchtte dat hij was begonnen met het doornemen van het spelregelboekje, maar dat er geen doorkomen aan was: er stond zo vreselijk veel in. Dat klopt, maar niemand heeft beweerd dat je dat boekwerk in een avond moet doorlezen en onthouden. Nog regelmatig neus ik voor een te fluiten wedstrijd het boekje nog eens door en bekijk vaak weer een ander gedeelte dat tijdens een wedstrijd als scheidsrechter of als speler/aanvoerder bij me boven kwam.
Kortgeleden troffen wij een scheidsrechter die er zeer ervaren uitzag en duidelijk aangaf wat hij van de teams verwachtte. Verder wist hij bijzonder goed dat netfouten nu niet meer altijd fout zijn, want hij floot er zelden voor. Spelers in mijn team reageerden dan ook nog wel eens op niet afgefloten netfouten en in de pauze tussen de derde en vierde set, ging de scheidsrechter daarover heel professioneel met mij in gesprek. Hij gaf aan dat zijn niet voor netfouten fluiten door de nieuwe spelregel volkomen terecht was. Uiteraard was ik het daarmee grotendeels eens, maar had nog wel wat twijfels. En die zullen blijven zolang deze regel nog niet vaak genoeg correct wordt toegepast.
We hadden zogezegd te maken met een bijdetijdse scheidsrechter en daarom verraste het mij dat hij de wedstrijd met de toss als volgt begon: 'Kop of munt?' Toen ik verbaasd regeerde: 'Dat bepaal jij.', was zijn reactie: 'Je hebt de keuze: kop of munt'. Toen was het mij wel duidelijk; ik koos voor 'kop' en verloor.
Wil je een bijdetijdse scheidsrechter zijn, dan is het verstandig om de spelregels in het boekje of digitaal van tijd tot tijd nog eens zorgvuldig door te nemen.