Wedstrijdschema, trainingstijden en spelregels

Fluiten

Wat neem je mee:

Scheidsrechtershirt, -trui / fluitje / sportschoenen / horloge / smartphone (pen).

Zorg dat je een half uur voor aanvang van de wedstrijd aanwezig bent.

 1. Official (aanvoerder, coach of teller) komt met het DWF bij je. Begin zo spoedig mogelijk met het controleren van de gegevens. Op de site staat
  • Er zijn geen aparte spelerskaarten meer: foto’s zijn opgenomen in DWF 2.0. Zie verder het document DWF 2.0 op de site !!
  • Controleer en klik daarna ‘ID akkoord’.
  • Controleer rugnummers DWF met daadwerkelijke rugnummers.
  • Voer bij ‘Officials van deze wedstrijd’ je naam in.
 2. Vink af en sluit daarna alles af door ‘Resultaat invoeren’ aan te klikken. De Nevobo adviseert voor DWF 2.0 m.n. voor ‘hogere’ teams ‘Live bijhouden’ te gebruiken.
 3. Meet nethoogte: heren 2,43 m., dames 2,24 m. De hoogte van het net wordt in het midden van de middenlijn gemeten. Boven de twee zijlijnen moet de hoogte precies gelijk zijn en niet meer dan 2 cm boven de reglementaire hoogte uitkomen.
 4. Stel jezelf voor aan teller en eventuele coaches.
 5. Fluit om de aanvoerders te roepen en onthoud wie het zijn voor verder verloop wedstrijd. Op het DWF is spelersnummer aanvoerder oranje.
 6. Stel jezelf en aanvoerders aan elkaar voor.
 7. Laat gasten (uitspelende team) kiezen voor opslag of ontvangst van de opslag, of veld. Daarna kiest het thuisteam uit overgebleven opties.
 8. Fluit 15 min. voor officiële begin voor inslaan: 5 min. lang / 5 min. kort / 1 min. opslag.
 9. Regel de wedstrijdbal bij thuisspelend team.
 10. Fluit 3 min. voor aanvang voor opruimen. Teams lopen het veld in, geven elkaar hand en stellen zich weer buiten het veld op.
 11. Op de bok, fluiten voor teams om het veld op te gaan; controle opstelling beide teams en bij libero toestemming geven voor wissel.
 12. Aanvoerders (en teller) vragen of ze klaar staan; fluiten voor eerste opslag.
 13. Time-out: geef duidelijk aan welk team aanvraagt en teller laten aangeven op scoreboard. Alle time-outs duren 30 seconden of zoveel korter als aanvragende team en scheidsrechter nodig hebben.
 14. Geef 2e time-out na beëindiging ervan aan bij aanvoerder of coach.
 15. Bij 25 punten (of meer) met min. twee punten verschil: einde set of wedstrijd.
 16. Pauzes tussen de sets duren 3 minuten of zoveel korter als beide teams en de scheidsrechter nodig hebben.
 17. Bij stand 2-2 in sets een vijfde set: thuisspelend team mag nu als eerste kiezen. Bij stand van 8 wisselen van speelhelft en bij 15 (of meer) met min. twee punten verschil, einde wedstrijd.
 18. Bedank de teller.
 19. Rond DWF af. Controleer eindstand, niet-uitgekomen spelers (aanvinken) en eventuele straffen. Aanvoerders vinken af voor akkoord.
 20. Vink zelf voor akkoord af en verzend DWF met de gele knop ‘Verzenden’.

(met dank aan:  Hedzer van der Kooi, september  2022)

Zaalwacht

Alle thuiswedstrijden van de volleybalclub worden gehouden in sporthal Broekveld in Sleen.

Om wedstrijden te kunnen spelen zijn niet alleen spelers nodig maar ook: tellers, scheidsrechters, veldopbouwers, opruimers en zaalwacht. Jeugd vanaf 13 jaar en senioren worden ingedeeld om te tellen en velden op te bouwen of op te ruimen. Meestal is dit voor of na je eigen wedstrijd. Wanneer je niet kunt, moet je onderling even ruilen.
Per thuisspelende zaterdag wordt een seniorenteam aangewezen om de zaalwacht te assisteren bij het opbouwen en opruimen van de velden.
Er is iedere zaterdag in ieder geval 1 vaste zaalwacht aanwezig en indien mogelijk 2.
Op het Wedstrijdschema voor de thuiswedstrijden kun je zien wanneer je als team zaalwacht hebt of wanneer je moet tellen.