Fluitsignalen [3]

Fluitsignalen [3]

Van de jeugdklasse tot en met de Eredivisie kun je als scheidsrechter niet alles zien, zijn beslissingen een  interpretatie en zijn scheidsrechters net mensen, we maken ook wel eens een fout. Je mist bijvoorbeeld een bal tegen het plafond of een voet op de lijn bij het serveren. Belangrijk is dat je niet bang moet zijn om een fout toe te geven of een beslissing terug te draaien als je het echt mis hebt.

Binnen VC Sleen gaan we binnenkort starten met de instaptoets voor scheidsrechters. Dit helpt ons om jullie nog meer te laten ervaren dat het fluiten van volleybalwedstrijden iets speciaals is, omdat je technische balvaardigheden op juiste waarde moet inschatten, want volleybal is en blijft een technische sport. Eind Januari zal op de website een uitnodiging verschijnen voor een korte informatie avond en aansluitend de instaptoets. Op deze manier hebben we ook inzicht wie er allemaal mogen, kunnen en willen fluiten.
 
Onlangs sprak ik een scheidsrechter die op hoog niveau fluit en die zei het volgende: Een scheidsrechter moet neutraal zijn. Je moet je beslissingen durven nemen, belangen kunnen inschatten, maar ook afstand daarvan nemen. Je moet ook met kritiek kunnen omgaan. Het is heel makkelijk kritiek te leveren op een scheidsrechter en vaak kun je je als scheidsrechter hier nauwelijks tegen verweren. Zelfkennis is dan echt heel belangrijk. Ik wil mijzelf recht in de spiegel kunnen aankijken en weten dat ik naar eer en geweten heb gehandeld. Wanneer anderen daar anders over denken, dan zij het maar zo, daar moet je mee leren leven.
 
Middels begeleiding, steun van het thuisfront en respect rond de velden gaan we zorgen dat jullie bijblijven qua kennis en willen jullie graag  je talenten de ruimte geven. En…wie weet zien we jou later wel fluiten op de Olympische Spelen.
 
Hele Fijne kerstdagen en een gezond en sportief 2015

Een reactie plaatsen