Kop of munt?

[17]  Bal in? Bal uit?

Heerlijk als een bal duidelijk in of uit is, maar het wordt lastig als dat net niet of net wel het geval is. Het is misschien een boude uitspraak als ik zeg dat iedere bal die ik in of uit zie, ook inderdaad in of uit is, maar het is wel zo: ik zie wat ik zie!

Als je bijvoorbeeld op de tribune precies in het verlengde van de zijlijn aan de andere kant dan die van de scheidsrechter zit, zie je beter of de bal net in of uit is. En dat geldt voor elke  in- of uitbal bij welke lijn dan ook. Daar ontkom je niet aan, maar dat hoeft ook niet.

Ook al zal een overenthousiaste of irritante toeschouwer gelijk hebben omdat hij het vanuit zijn positie beter ziet, kan zien dan de scheidsrechter, toch zal iedere speler – en toeschouwer –  het moeten accepteren dat de scheidsrechter het vanuit zijn positie dan minder goed ziet, kan zien. Dat maakt verder ook niet uit, want als je alleen fluit (zonder tweede scheidsrechter), is jouw waarneming bepalend. En het komt ook voor dat je de bal net in / buiten de hoek van het speelveld niet kunt zien omdat daar een speler staat. En dan is 'dubbelfout'  volkomen juist, ook al zal één partij het daar niet van harte mee eens zijn.

En verder: ook al moet je voorzichtig omgaan met spelersuitingen als 'In, yes!' van het ene en 'In, shit!' van het andere team,  in het algemeen kunnen ze net even helpen bij de aarzeling om de bal in of uit te geven.

Een reactie plaatsen