Kop of munt?

[15]  Spelonderbrekingen.

Sommige spelers in mijn team vonden dat een scheidsrechter een time-out van de tegenpartij niet had mogen geven, omdat hij al gefloten had voor de opslag.

Volgens de spelregels hadden zij gelijk, maar het was wel verklaarbaar. De scheidsrechter  was even afgeleid en floot toen op het moment dat de coach van de tegenpartij duidelijk een time-out aanvroeg.
Maar de scheidsrechter – die overigens verder goed floot – had ook een wissel aan onze kant kunnen weigeren, omdat de in te wisselen speler niet speelklaar stond, maar deed dat ook niet. Zulke dingen gebeuren.

Volgens de spelregels mogen spelonderbrekingen pas worden toegekend op het moment dat het spel stilligt, ofwel voordat er gefloten wordt voor de opslag. En bij een wissel moet de te wisselen speler klaar staan. Een wissel met een speler die bijvoorbeeld zijn trainingspak nog moet uittrekken, is niet juist en de scheidsrechter kan die wissel weigeren en zelfs als spelophouden bestraffen.

Het spelregelboekje is verder duidelijk:
Per team mag opeenvolgend, zonder dat het spel tussentijds hervat behoeft te worden, één of twee time-outs en een spelerswissel aangevraagd worden.
Een team mag echter niet twee spelerswissels na elkaar aanvragen zonder dat het spel tussentijds is hervat. Twee of meer spelers mogen tijdens dezelfde spelonderbreking worden gewisseld.

Het volgende is dus (per team) voor elke spelhervatting mogelijk:

  • Time-out + speler(s)wissel + time-out.
  • Time-out + time-out + speler(s)wissel.
  • Speler(s)wissel + time-out + time-out.

 

Een reactie plaatsen